Cu accentul tot mai mare pus pe reducerea emisiilor de carbon și adoptarea soluțiilor sustenabile pentru producția de energie, sursele de energie regenerabilă devin coloana vertebrală a unui viitor mai verde. Însă, dintre opțiunile disponibile, care sunt cu adevărat cele mai eficiente? Haideți să analizăm mai detaliat.
Ce reprezintă o sursă de energie regenerabilă?
Pentru a naviga prin universul energiilor regenerabile, trebuie să înțelegem esența acestora. O sursă de energie este considerată regenerabilă atunci când provine din surse infinite, cum ar fi lumina solară sau forța apei. În contrast cu combustibilii fosili, care sunt limitați și devin tot mai scumpi, energia regenerabilă oferă o perspectivă durabilă.
Adesea numită și "energie alternativă", aceasta este dezvoltată ca o alternativă la metodele tradiționale de producere a energiei, pe bază de combustibili fosili. Motivele acestei schimbări transcend promisiunile politice, ajungând să ofere beneficii semnificative atât din perspectivă socio-economică, cât și de mediu.
Tipuri de energie regenerabilă
Înainte de a determina cea mai bună sursă de energie regenerabilă în termeni de putere și eficiență, trebuie să știm ceva despre fiecare sursă de energie.
Energia Solară
Energia solară este o sursă de energie regenerabilă, deoarece soarele produce lumină solară și, prin urmare, energie gratuită și abundentă în fiecare zi.
Energia pe care o furnizează la suprafața Pământului într-o oră este mai mare decât necesarul total de energie al planetei pentru un an întreg. Această sursă de energie a fost întotdeauna disponibilă pentru noi, dar în ultimele decade am început să înțelegem cu adevărat cum să captăm această energie incredibilă.
Energia solară este una dintre cele mai rapide și mai populare surse de energie regenerabilă. Probabil ați văzut vecini sau afaceri locale investind în sisteme de panouri solare fotovoltaice (PV) pe acoperișurile lor. Aceste panouri solare conțin celule PV care capturează lumina soarelui și convertesc energia, printr-un invertor, în electricitate de curent alternativ potrivită pentru uz casnic.
Datorită bateriilor solare și progreselor tehnologice din ultimii ani, utilizatorii casnici pot conta pe energia stocată ca rezervă în timpul nopții sau în perioadele de vreme nefavorabilă.
La o scară mai mare, fermele solare pot genera energie electrică în masă, iar panourile solare pot fi instalate practic oriunde. Acest lucru le conferă un avantaj față de tehnologiile mai voluminoase, cum ar fi turbinele eoliene, iar longevitatea panourilor solare poate ajunge până la 25 sau 30 de ani, ceea ce înseamnă că sunt eficiente din punct de vedere financiar.
Impactul pozitiv al energiei solare asupra mediului este remarcabil, experții raportând că fiecare kilowatt-oră de energie solară produsă poate reduce semnificativ cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă. Acest lucru face energia solară una dintre cele mai bune surse de energie regenerabilă din industrie.
Nu numai atât, dar există o necesitate minimă de a folosi apă în producția de energie solară, ceea ce este întotdeauna o mare considerație în ceea ce privește energia verde.
Energia Eoliană
O altă sursă populară de energie regenerabilă este energia eoliană.
Există diferite tipuri, inclusiv cea offshore, distribuită și de scară utilitară.
Dacă ai văzut turbine eoliene în mare, acestea sunt caracteristice energiei eoliene offshore. Construcția acestora poate fi dificilă și costisitoare.
Energia eoliană de scară utilitară este electricitatea generată de turbine eoliene mari pe ferme eoliene înainte de a fi trimisă în rețeaua națională și companiile de utilități.
Energia eoliană distribuită, numită și eoliană mică, deoarece turbinele au 100 kW sau mai puțin, furnizează electricitate direct utilizatorului final.
Fermele eoliene, construite pe teren agricol, oferă mii de locuri de muncă la nivel mondial, și ca sursă de energie, este gratuită, curată, regenerabilă și nepoluantă, și nu este necesar niciun combustibil pentru a menține lucrurile în mișcare.
Vântul este, desigur, o sursă abundentă de energie curată, capabilă să producă energie la o scară mare cu o amprentă de carbon mică, iar toți am văzut turbine eoliene răspândite în peisaj. Turbinele pot dura decenii și funcționează zi și noapte, indiferent de condițiile meteorologice.
Cu toate acestea, natura vântului poate fi imprevizibilă, cu forța vântului fiind mai mare la un moment dat decât la altele. Mai mult, nu toate proprietățile sunt potrivite pentru construirea de turbine eoliene. Acestea necesită suprafețe vaste de pământ, ideal departe de oraș - unde sunt cel mai mult necesare.
Pe măsură ce timpul trece, tehnologia turbinelor eoliene se dezvoltă, iar noile inovații fac aceasta una dintre cele mai bune surse de energie regenerabilă existente, devenind tot mai atractivă pentru investitori.
Energia Hidro
Cea mai folosită sursă de energie regenerabilă, așa cum stau lucrurile în prezent, este apa sau hidroenergia.
În 2021, capacitatea globală instalată de hidroenergie a atins un record de 1.308 gigawați (GW). Un gigawatt este echivalent cu puterea produsă de 1,3 milioane de cai putere sau 2.000 de Corvette în viteză.
Centralele hidroenergetice tradiționale exploatează forța și presiunea apei care curge de la un punct înalt la unul mai jos prin șanțuri într-un baraj. La baza șanțului există o turbină care generează energie.
Companiile de utilități din întreaga lume au ajuns să depindă de hidroenergie, deoarece este o sursă ieftină de energie care poate fi ușor stocată și distribuită, fără arderea niciunui combustibil. Din această perspectivă, este foarte ecologică, deoarece nu implică eliberarea dioxidului de carbon în atmosferă.
Cu toate acestea, hidroenergia încă nu atinge ratele necesare pentru a livra emisii nete zero și există unele aspecte de rezolvat în ceea ce privește impactul pe care sistemele hidroenergetice îl pot avea asupra habitatului local și a ecosistemelor, dacă nu sunt monitorizate cu atenție.
Dacă este gestionată în mod durabil, hidroenergia poate fi o sursă de energie regenerabilă foarte eficientă, cu unele efecte pozitive colaterale, cum ar fi controlul inundațiilor, irigațiile, atenuarea secetei și aprovizionarea cu apă.
Unul dintre cele mai bune aspecte ale hidroenergiei este că poate fi utilizată ca sursă de energie de rezervă "off-grid" în perioade de penurie sau perturbări ale energiei, cum ar fi pandemiile. Un alt mare avantaj este că produce foarte puține emisii toxice.
Pentru a profita la maximum de hidroenergie, trebuie să utilizăm barajele existente și să le modernizăm pentru a le folosi ca hidrocentrale. A face acest lucru ar face din hidroenergie o superputere printre cele mai bune surse de energie regenerabilă și ar compensa daunele aduse mediului de scurgerile de petrol.
Energia Geotermală
Energia geotermală este una dintre sursele de energie regenerabilă mai puțin discutate, dar nu ar trebui să fie trecută cu vederea.
Funcționează prin exploatarea căldurii naturale a Pământului, existând o cantitate considerabilă stocată sub suprafața planetei. Rata de conducție este estimată la 44,2 terawați. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, consumul de energie al tuturor oamenilor de pe planetă este de 17,7 terawați, deci resursele naturale ale Pământului sunt suficiente pentru a ne satisface nevoile.
Energia geotermală poate fi utilizată pentru a încălzi direct locuințele sau pentru a genera electricitate.
Atunci de ce energia geotermală nu este mai recunoscută și lăudată ca cea mai bună sursă de energie regenerabilă? Pentru că există unele părți ale lumii în care căldura geotermală este mai liber disponibilă, cum ar fi Islanda.
Energia Biomasică
Aceasta este o altă sursă de energie regenerabilă mai puțin considerată. Constă în conversia combustibilului solid din materiale vegetale în electricitate.
Cu toate că au existat preocupări cu privire la faptul dacă aceasta este sau nu o sursă adevărat verde de energie, deoarece implică arderea materiei organice, în realitate, biomasa generează energie la un cost mult mai mic economic și de mediu decât formele tradiționale de producere a energiei. Mai mult, biomasa eliberează în atmosferă doar cantitatea de carbon conținută în materialele organice pe care le arde, astfel că este complet neutru din punct de vedere al carbonului.
Biomasa poate fi convertită într-un gaz care alimentează turbine, echipamente de generare a aburilor și motoare cu ardere internă. De fapt, există mai multe sectoare ale economiei americane care utilizează energia din biomasa, inclusiv sectoarele de sănătate și educație.
Aceasta este considerată o formă de energie regenerabilă deoarece materialele organice, cum ar fi gunoiul, gunoiul de grajd și alte deșeuri, sunt întotdeauna disponibile. Utilizarea biomasei poate reduce semnificativ cantitatea de deșeuri care ajunge pe depozitele de deșeuri, lucru benefic pentru mediu.
Analiza viitorului energiei regenerabile
Chiar dacă dorim să declarăm "câștigătorul" printre sursele de energie regenerabilă, experții susțin că fiecare variantă are ceva pozitiv de adus, depinzând de scopul și utilizarea sa specifică. Odată cu inovațiile din industrie, fiecare sursă de energie regenerabilă devine mai puternică și eficientă, devenind esențială în viitorul energetic al planetei.
Conform Agenției Internaționale a Energiei (IEA), sursele de energie regenerabilă vor constitui 30% din rezervele noastre de energie până în 2024. România exemplifică deja o tranziție lină către o economie bazată pe energii regenerabile.
Indiferent de cea mai eficientă sursă în prezent, investițiile naționale în energia verde vor reduce costurile, pe măsură ce prețurile combustibililor fosili finite continuă să crească. Astfel, investiția în energie regenerabilă devine un pas crucial pentru sănătatea planetei, asigurând bunăstarea viitoare fără a afecta financiar pe termen lung.
Comments