top of page

Diferite tipuri de invertoare solare și avantajele lor



Panourile solare sunt esențiale, dar invertoarele solare au un rol la fel de important. Aceste dispozitive transformă curentul continuu (CC), generat de panourile solare, în curent alternativ (CA) pentru a alimenta locuințele noastre. CC trebuie convertit deoarece are o tensiune constantă care circulă într-o singură direcție. În schimb, curentul alternativ circulă în ambele direcții, permițând energiei să călătorească pe distanțe mari în circuit. Cercetarea actuală își propune să maximizeze utilizarea energiei solare dezvoltând un sistem eficient de stocare a energiei solare, inclusiv un inverter solar eficient.

Deoarece invertoarele convertesc și optimizează ieșirile de energie electrică, este important să cunoaștem diferența dintre cele trei tipuri principale de invertoare solare:

 

1. Invertoare de Șir (String)

Cel mai comun tip de invertor solar este cel de șir. Cunoscute și sub denumirea de invertoare centrale, invertoarele de șir conectează toate panourile solare într-un singur invertor, care convertește energia solară în electricitate utilă. Deoarece sunt cele mai vechi și cele mai comune tipuri de invertoare, cele de șir sunt fiabile și ieftine, fiind preferate de cei indeciși în privința tipului de invertor solar.


Cu toate acestea, invertoarele de șir sunt mai puțin eficiente în optimizarea producției de energie solară. Umbrirea unui singur panou solar afectează performanța întregului șir, deoarece toate panourile solare sunt conectate la un singur invertor. În plus, invertoarele de șir oferă doar monitorizarea sistemului în ansamblu, ceea ce poate fi un dezavantaj în diagnosticarea problemelor cu sistemul solar de acasă.

 

2. Microinvertoare

Microinvertoarele funcționează prin conversia CC în CA direct de pe spatele fiecărui panou solar. Astfel, fiecare panou solar are propria sa producție de energie solară. În plus față de faptul că vă faceți mai puține griji cu privire la performanța ieșirii de energie solară, puteți extinde ușor configurația cu microinvertoare, deoarece trebuie doar să instalați un microinvertor pe spatele panoului nou.


Cu toate acestea, există și dezavantaje ale microinvertoarelor. Sunt mai dificil de înlocuit decât invertoarele de șir, deoarece fiecare panou solar are propriul său microinvertor și trebuie înlocuit individual în caz de defecțiune. În plus, sunt cele mai scumpe tipuri de invertoare solare de pe piață. Cu toate acestea, microinvertoarele oferă rezultate mai bune decât invertoarele de șir, putând produce între 5% și 30% mai multă energie solară, făcându-le mai eficiente decât alte tipuri de invertoare solare.

 

3. Optimizatoare de putere

Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt optimizatoarele de putere. Acestea reprezintă combinația perfectă între invertoarele de șir și microinvertoare. Sunt instalate pe spatele fiecărui panou solar, la fel ca microinvertoarele. Cu toate acestea, în loc să convertească CC în CA pe loc, optimizatoarele de putere condiționează electricitatea CC înainte de a fi convertită în electricitate CA la invertorul de șir.


Optimizatoarele de putere pot reduce, de asemenea, cantitatea de pierdere de putere cauzată de umbrire. Prin condiționarea electricității CC produse de panourile individuale înainte de a ajunge la inverterul de șir, nu va degrada producția întregului șir. În plus, optimizatoarele de putere oferă monitorizare la nivel de panou și monitorizare la nivel de sistem. Astfel, proprietarii pot monitoriza fiecare panou solar până la cele mai mici detalii și pot avea o privire de ansamblu asupra întregului sistem de panouri solare. Acestea sunt relativ mai puțin scumpe decât microinvertoarele obișnuite, având în același timp beneficiile acestora.


Cu toate acestea, dezavantajul optimizatoarelor de putere este că necesită optimizatoare de putere suplimentare și invertoare de șir dacă aveți nevoie să extindeți sistemul dumneavoastră de panouri fotovoltaice în viitor. De asemenea, puteți întâmpina dificultăți în înlocuirea optimizatoarelor de putere existente, deoarece acestea sunt amplasate pe acoperiș.

 

Nu există un invertor solar unic considerat ca fiind cel mai bun. Ghidul Arhais Green Engineering pentru invertoarele solare dezvoltă factorii pe care trebuie să îi luați în considerare, cum ar fi umbrirea și designul sistemului solar, înainte de a decide ce invertor solar funcționează pentru dumneavoastră.


În concluzie, invertorul solar perfect va depinde de consumul dumneavoastră energetic și bugetul disponibil. La Arhais Green Engineering, oferim soluții complete pentru instalarea și mentenanța panourilor solare în Timișoara și împrejurimi. Contactați-ne pentru a vă transforma casa sau afacerea într-un loc durabil și eficient energetic!

4 afișări0 comentarii

Commentaires


bottom of page