Panourile fotovoltaice devin tot mai populare ca modalitate de a reduce amprenta de carbon și de a contribui la protejarea mediului. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți și de unele efecte adverse ale panourilor fotovoltaice, cum ar fi impactul lor asupra mediului în timpul procesului de fabricație. Așadar, cu aspectele pozitive puse în balanță cu cele negative, care parte iese învingătoare?
În această postare pe blog, vom examina efectele pozitive și negative ale panourilor fotovoltaice asupra mediului, vom echilibra avantajele și dezavantajele și vă vom ajuta să decideți ce este cel mai bine pentru dumneavoastră.
Panourile fotovoltaice au un impact pozitiv asupra mediului?
După cum vă puteți imagina, panourile fotovoltaice au mai multe efecte pozitive asupra mediului. Să le analizăm.
Reducerea dependenței de rețea
Panourile fotovoltaice contribuie la reducerea dependenței noastre de rețea. Atunci când produceți propria energie cu panouri fotovoltaice, nu vă bazați atât de mult pe rețea, ceea ce înseamnă că există mai puțină cerere de energie din surse tradiționale precum centralele pe bază de cărbune și gaze naturale. Aceasta este o veste bună pentru mediu, deoarece înseamnă că utilizăm mai puțină energie "murdară", și ca un bonus suplimentar, ajută la reducerea facturilor de energie.
Viitorul producției de energie verde constă în ajutarea oamenilor să își producă propria energie și să-și facă casele mai durabile. Fie că instalați panouri fotovoltaice, boilere solare, izolație sau una dintre multele alte metode, reducerea dependenței de rețea este calea de urmat.
Absența poluării din partea panourilor fotovoltaice
Panourile fotovoltaice nu produc gaze cu efect de seră, ceea ce este unul dintre principalele moduri în care ajută mediul. Gazele cu efect de seră precum dioxidul de carbon și metanul sunt eliberate în atmosferă atunci când folosim combustibili fosili precum cărbunele și gazele naturale pentru producerea de energie. Aceste gaze capturează căldura în atmosferă și provoacă încălzirea globală. Deci, atunci când înlocuiți combustibilii fosili care alimentează casa cu energie solară curată, reduceți cantitatea de gaze cu efect de seră pentru care sunteți responsabil.
Pe lângă efectul de seră, utilizarea combustibililor fosili creează smog, care este mai vizibil în marile orașe. Acesta este un amestec de particule provenite din combustibilii fosili, praf normal, murdărie și metale grele. Chiar dacă nu-l puteți vedea, acest smog reduce atât calitatea vieții, cât și durata de viață prin deteriorarea plămânilor.
Absența necesității de apă pentru panouri fotovoltaice
Acest lucru poate părea puțin ciudat, dar acest impact asupra mediului este ceva ce va trebui să luăm în considerare peste câteva decenii. Panourile fotovoltaice nu necesită apă pentru a funcționa. Cu sursele tradiționale de energie precum cărbunele, gazele naturale și centralele nucleare, este necesară o cantitate mare de apă pentru răcire. Acest lucru înseamnă că panourile fotovoltaice pot fi folosite oriunde în lume, chiar și în zonele cu acces limitat la apă, și că nu vor pune la fel de multă presiune asupra unei rezerve în scădere de apă dulce. Panourile fotovoltaice nu au nevoie nici măcar de multă apă pentru curățare sau întreținere.
Posibilitatea reciclării panourilor fotovoltaice
Ultimul, dar nu cel din urmă, panourile fotovoltaice pot fi dezmembrate în materiale individuale și aproape în întregime reciclate. Panourile fotovoltaice pe bază de siliciu pot fi descompuse în:
· Sticlă, din care 95% poate fi reciclat
· Aluminiu, din care 100% poate fi reciclat
· Module celulare, din care 80% pot fi refolosite
· Discuri de siliciu, din care 85% pot fi refolosite
Panourile fotovoltaice cu film subțire pot fi de asemenea descompuse în materiale semiconductoare și sticlă. Acest lucru înseamnă că atunci când un panou se apropie de sfârșitul vieții sale utile, materialele și componentele valoroase pot fi folosite pentru a produce generația următoare de energie verde. Nu numai că, dar odată cu îmbunătățirea tehnologiei, această nivel de reutilizare este probabil să fie îmbunătățit.
De ce panourile fotovoltaice ar fi dăunătoare pentru mediul înconjurător?
Acum să aruncăm o privire asupra unor efecte negative pe care panourile fotovoltaice le pot avea asupra mediului. Este important de remarcat că aceste efecte sunt în general mult mai mici decât impacturile pozitive pe care tocmai le-am discutat.
Producția panourilor fotovoltaice și impactul asupra mediului
Materialele utilizate în panourile fotovoltaice, cum ar fi siliciul, cadmiul, cuprul și altele, sunt de obicei extrase prin minerit. Acest lucru poate duce uneori la probleme de mediu dacă mineritul este făcut într-un mod nesustenabil. De exemplu, dacă o companie nu returnează corect terenul după ce a terminat mineritul, poate cauza poluarea apei.
Cu toate acestea, mineritul acestor materiale este necesar pentru multe industrii diferite, nu doar pentru panourile fotovoltaice. Pe măsură ce energia solară devine mai populară, cererea verde pentru aceste materiale va crește probabil. Acest lucru înseamnă că companiile vor avea un stimulent să le extragă într-un mod sustenabil. Acest lucru este în contrast cu cererea pentru combustibili fosili, care, prin definiție, nu pot fi utilizați într-un mod sustenabil.
Există și faptul că aceste materiale pot fi reciclate și reutilizate, fie din panouri solare vechi, fie din dispozitive precum smartphone-uri și laptop-uri. Tehnologia panourilor solare se îmbunătățește de la an la an nu numai în ceea ce privește eficiența, ci și în ceea ce privește durata de viață și reciclabilitatea.
Panourile fotovoltaice vin adesea cu baterii
Bateriile sunt adesea folosite pentru a stoca energia produsă de panouri fotovoltaice, astfel încât să poată fi folosită noaptea sau în timpul unei pene de curent. Bateriile pot conține substanțe chimice nocive precum plumb, cadmiu și acid sulfuric. Aceste baterii au o durată de viață naturală, și la sfârșitul acestei perioade de timp, trebuie eliminate. Dacă aceste baterii nu sunt eliminate corect, pot scurge aceste substanțe chimice în mediul înconjurător și pot provoca poluare.
Dar, din nou, tehnologia solară este într-o îmbunătățire constantă. În timp ce bateriile mai vechi conțineau astfel de substanțe chimice, bateriile panourilor solare de astăzi sunt în mod tipic de tip litiu-ion. Dacă optați pentru un panou nou de la un furnizor de încredere, nu veți întâlni această problemă. Astfel, consumul de combustibili fosili eliberează în continuare metale grele în mediul înconjurător și în atmosferă, în timp ce sistemele solare moderne nu o fac.
Panourile fotovoltaice au multe beneficii pentru mediu, dar există și unele efecte potențial negative de luat în considerare. În ansamblu, însă, avantajele depășesc dezavantajele când vine vorba de panourile fotovoltaice și impactul lor asupra mediului. Așadar, dacă căutați o modalitate de a vă aduce contribuția pentru planetă, panourile fotovoltaice sunt cu siguranță o opțiune bună!
Contactează astăzi Arhais Green Engineering
Dacă ești interesat să îți instalezi panouri fotovoltaice, Arhais Green Engineering te poate ajuta.
Mai mult decât atât, verificăm furnizorii pentru calitatea serviciilor lor, astfel încât să nu trebuiască să o faci tu. În plus, oferim servicii opționale precum stocarea bateriilor și instalarea de puncte de încărcare pentru vehicule electrice, precum și garanții garantate de asigurări pentru protecția clienților.
Comentarios