Spațiile industriale și logistice joacă un rol vital în producția de energie solară, conform unui studiu realizat de CBRE, o companie de pe piața de servicii comerciale și investiții imobiliare. Conform cercetării, până în 2030, peste 50% din producția de energie solară va proveni de la panourile fotovoltaice montate pe acoperișurile unităților logistice. Această tendință indică un potențial impresionant în România, unde se preconizează că sectorul spațiilor logistice și industriale va înregistra creșteri anuale cu două cifre.
România se bucură deja de un stoc semnificativ de spații logistice și industriale moderne, totalizând 6,9 milioane de metri pătrați și cu o tendință de expansiune continuă. În evaluarea acestor spații, caracteristicile legate de mediu devin tot mai importante, iar sursa de alimentare cu energie se află printre primele cinci criterii de selecție pentru chiriașii din sectorul industrial.
Pentru a răspunde cerințelor din ce în ce mai exigente ale pieței, majoritatea chiriașilor vor trebui să adopte programe ESG mai extinse până la sfârșitul acestui deceniu. Aceasta vine în urma majorării țintei UE pentru energia regenerabilă, care trebuie să reprezinte cel puțin 42,5% din consumul final de energie până în 2030.
Energia solară câștigă tot mai mult teren în România și oferă o alternativă atractivă datorită costurilor ridicate ale energiei convenționale. În plus, există acte normative care impun construirea clădirilor cu performanțe energetice foarte ridicate și cu un consum aproape de zero.
Directorul Industrial & Logistics Services al CBRE România, Daniel Cateliu, subliniază că energia solară oferă o oportunitate importantă, fiind singura sursă de energie produsă la fața locului, așa cum prevede legislația actuală. Acest fapt a dus la o cerere tot mai mare pentru montaj sisteme fotovoltaice în Timișoara, care au devenit o cerință cheie în negocierile de închiriere comercială.
În România, dezvoltatorii răspund nevoilor companiilor chiriașe prin includerea sistemelor fotovoltaice în ofertele standard pentru proiectele de spații industriale și logistice. În același timp, se explorează modalități de finanțare pentru instalarea de astfel de sisteme și în proiectele mai vechi.
Legislația actuală permite utilizarea sistemelor fotovoltaice pentru a acoperi consumul de energie electrică și chiar pentru a furniza excesul de energie către rețea, transformând utilizatorii în prosumatori. Surplusul de energie poate fi stocat și utilizat în perioadele în care alimentarea directă nu este posibilă, datorită schemei de compensare pentru consumul de energie, în vigoare până în 2030. În esență, acest proces transformă rețeaua națională de energie într-o baterie virtuală. Toate aceste aspecte indică faptul că momentul este oportun pentru instalarea și utilizarea de sisteme fotovoltaice.
Potrivit unui raport al SolarPower Europe, la nivelul UE, în 2022, au fost instalate sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 41,4 GW de energie verde, cu 47% mai mult decât în anul anterior, ajungând la o capacitate totală de 208,9 GW. Deși Germania se află în frunte, cu o putere totală instalată de 68,5 GW la finalul anului 2022, România încă nu se numără printre primele zece țări în acest domeniu, având o capacitate instalată de 1,8 GW.
Cu toate acestea, România are un potențial impresionant pentru energie solară, cu ținta de energie solară pentru 2030 în ceea ce privește capacitatea instalată pe cap de locuitor reprezentând o treime din media UE pentru aceeași perioadă de timp, adică 279 W față de 758 W. Datele indică faptul că potențialul de creștere pentru piața locală este unul uriaș, clasându-se pe locul 3 în UE.
"România are unul dintre cele mai mari potențiale de energie solară din Europa. Ținta națională ar putea fi mult mai ridicată dacă am acorda mai multă atenție sectorului spațiilor logistice și industriale, unde astfel de capacități pot fi instalate pe acoperișuri. Pe o piață în creștere, cu un stoc modern în T2 de 6,9 milioane de metri pătrați, sectorul nostru oferă multiple soluții logistice «verzi». Așadar, pe lângă energia solară, infrastructura feroviară poate juca și ea un rol major în asigurarea unui viitor sustenabil în România. Mai mult, terminalele intermodale, precum cele din Decea și Aiud, sunt mai importante ca niciodată. În drumul spre neutralitatea emisiilor de CO2, eficiența energetică este crucială, deoarece asigură o diminuare imediată a amprentei de carbon", a declarat Victor Răchită, senior director, Head of Industrial & Logistics Services, CBRE România.
Panourile fotovoltaice instalate pe acoperișurile spațiilor industriale și logistice reprezintă o soluție accesibilă și eficientă pentru obținerea de energie verde. Aceste sisteme pot reduce dependența de rețeaua națională de electricitate cu până la 80% și pot compensa până la 95% din factura la electricitate a unei clădiri. În plus, există beneficii sociale, de mediu și de marketing, precum obținerea certificărilor de sustenabilitate (BREEAM, LEED etc.).
Un sondaj Global ESG al CBRE a evidențiat că în Europa continentală, proprietarii, investitorii și chiriașii acordă o mare importanță dotărilor care reduc consumul de energie, iar peste 30% dintre ocupanții unei clădiri ar renunța la o negociere dacă clădirea nu ar fi dotată cu astfel de caracteristici. Astfel, există o mare disponibilitate în rândul acestora pentru costuri mai ridicate ale clădirilor care dispun de sisteme de energie regenerabilă și reduc astfel impactul asupra mediului.
Pentru a atinge ținta de zero emisii nete, clădirile trebuie să fie alimentate în întregime cu energie regenerabilă, iar eficiența energetică prin utilizarea sistemelor fotovoltaice trebuie să devină o prioritate pentru proprietari și chiriași, în vederea îndeplinirii angajamentelor de mediu. Astfel, energia solară, împreună cu spațiile industriale și logistice, poate juca un rol esențial în realizarea unei viitoare mai sustenabile și ecologice pentru România.
Dacă sunteți proprietarul unui parc logistic sau doriți mai multe detalii despre montaj panouri fotovoltaice pentru parcuri și clădiri comerciale sau industriale, contactați-ne astăzi. Unul din specialiștii noștri vă va răspunde tuturor cerințelor și vă va îndruma în alegerea celei mai bune soluții. Alege Arhais Green Engineering – soluția ta pentru montaj sisteme fotovoltaice în Timiș.
Bình luận